Allia Innovation Lab

The Client

Allia’s Future Business Centre in Peterborough provides serviced offices, incubator programmes and facilities for start up businesses. Following the fit-out of their offices earlier in the year, COEL was called in to carry out fit-out works for their new Innovation Lab.

The Brief

Allia was keen that the innovation lab should provide a bright, welcoming and fun environment which would encourage use of the space and promote creativity.

Whilst they had distinct requirements in terms of the working areas and the equipment needed, they were open to ideas for the actual design of the lab.

The Design

Based on the client brief, the innovation lab was designed in zones to accommodate the desired working styles and applications.  The key areas were defined visually through furniture specification, feature flooring, glazed screening and decor – all in line with Allia’s corporate branding.

A particular challenge for the designers was the lack of natural light within the lab areas.  This was addressed through the use of specific lighting products suitable for such environments, together with light, bright colour schemes and furnishings.

Project Elements

Ceilings

Flooring

Lighting

Partitioning – solid and glass

Decorating

Bespoke work benches

Furniture